Det bubblar i de danska grytorna – Delikat har rest över sundet och hittat tio krogfavoriter just nu. Fem denna vecka och fem nästa, häng med.  

Startskottet för den moderna, danska krogvågen gick när Noma öppnade för snart tjugo år sedan. Inte bara för att de höjde den generella medvetenheten kring råvaror något enormt, utan även för att många av dagens restauranger i Köpenhamn drivs av före detta Nomakockar. Däremot är inte allt längre nynordiskt. I dag erbjuder den danska huvudstaden allt från hantverksbagerier och klassisk italiensk pasta till latinamerikanska smaker, asiatiska influenser och ett stort fokus på grönsaker. Det finns dyra finkrogar och utmärkta mellanprisrestauranger. Tåget till Köpenhamn tar bara några timmar och under en weekend i byen hinner man med mycket. Bland favoriterna finns både nykomlingar och moderna klassiker som har hängt med i några år.


Barabba
Store Kongensgade 34
www.barabba.dk

Två italienare – sommelieren Riccardo Marcon och kocken Marco Cappelletti – driver denna nattöppna restaurang där man, i pandemifria tider, kan äta pasta klockan 02 på morgonen. I en punkig lokal med venetianska lampor och brokigt målade väggar äter man rätter som har rötterna i det italienska köket, men serveras på eleganta och nyskapande vis tillsammans med viner från små producenter. En av krogens klassiker är spaghetti med svart kaviar, en annan är flytande parmesan-ravioli. Till dessert kan man få glass på svart trumpetsvamp. Hit går många i restaurangbranschen.


Apollo Bar
Nyhavn 2
www.apollobar.dk

Frederik Bille Brahe är något av en fixstjärna för det moderna, gröna köket i Köpenhamn. Han har alltid satt grönsakerna i fokus, oavsett om det ligger kött på tallriken eller ej. Hans kaffebar Atelier September är en favorit för många, men han driver även museirestaurangen Apollo Bar. Den ligger i anslutning till Kunsthal Charlottenborg vid Nyhavn och lockar både konstintresserade och foodiesar. Här serveras utmärkt kaffe och rätter som confiterad pumpa med ägg och majs eller gravad hamachi med zucchini och fänkål.


Juno the bakery
Århusgade 48
www.instagram.com/juno_the_bakery

Detta utmärkta hantverksbageri snålar inte på smöret. Ägare är den svenske kocken Emil Glaser som jobbade både på Noma och i Paris, innan han sadlade om till bagare och öppnade Juno på Østerbro. Bageriet är litet och det är ofta kö utanför, vilket inte förvånar någon som provat deras bakverk. Utöver svenska kanelbullar bakas danskt rågbröd, generösa mandelcroissanter och citronsockerkaka, tillsammans med mer eleganta bakelser som mille-feuille och små chokladtarter.


Silberbauers bistro
Jægersborggade 40
www.silberbauers.dk

Kärleken till niçoise-matlagning föddes när den danske kocken Mathias Silberbauer arbetare på en nordiskt inriktad finkrog i Nice. När han flyttade hem till Danmark och öppnade egen krog, var den gastronomiska inriktningen given. Nu driver han sin bistro på den trendiga Jægersborggade, med grannar som Coffee Collective, vintagebutiker och ett surdegsbageri. Ingenting här inne är hippt, utan maten är traditionellt sydfransk och serveras på bord dukade med rödrutiga dukar. Lökpajen pissaladière är återkommande, precis som helstekt fisk och citrontarte.


Lola
Christianshavns Voldgade 54
www.restaurantlola.dk

Världsrestaurangen Lola är en protest mot det rådande köksklimatet, där det finns en kockkändis som tar all kredd. På Kamilla Seidlers restaurang är hela personalen involverad i allt från menyplanering till dryckesval, för man är ingenting utan sina medarbetare. Eftersom de anställda kommer från länder som Latinamerika, Indien och Sydostasien, gör även maten det. Här kan man få spännande rätter som ceviche från Ecuador, aubergine tillagad som japansk ål, naanbröd med kimchi och majs i tre färger med brynt smör.